5 tips för att vässa ledningsgruppen

publicerad 21 okt. 2022

Jobbar du som vd eller HR-chef och funderar på hur ni kan lyfta er ledningsgrupp? Vår kollega Patrik Peter har fem tips som kan hjälpa er att vässa ledningsgruppens arbete:

1) Börja med att svara på frågan om det verkligen behövs en ledningsgrupp. Finns det ett reellt behov av en ledningsgrupp eller existerar den mest av slentrian? Är du vd, tänk ett varv kring det. Det är faktiskt kanske bättre att inte ha en ledningsgrupp än att ha en ledningsgrupp som fungerar dåligt…

2) Fundera på vilket som är just ledningsgruppens uppdrag. Vad ska ledningsgruppen egentligen åstadkomma? Vad bör ni fokusera på? Det kan handla om 1-3 strategiska och affärskritiska frågor.

3) Är det rätt personer som ingår i ledningsgruppen? Har de rätt kompetens? Är de – på riktigt – beredda att engagera sig i ledningsarbetet? Kan de jobba för helheten eller bevakar de mest sina egna revir? Om inte, överväg att göra justeringar i ledningsteamet. Du behöver drivna och ambitiösa personer som kan bidra med kunskap och perspektiv – och som samtidigt vill vara en del av ett lag och jobba tillsammans för hela bolagets bästa.

4) Formulera spelregler för ledningsgruppen. Hur ska ni arbeta? Vilka förväntningar bör ni ha på varandra? Vilka regler och normer ska gälla?

5) Skapa psykologisk trygghet i gruppen. Det handlar ett gruppklimat där tilliten är hög, där gruppens medlemmar känner sig trygga att uttrycka sig och där man vågar be om hjälp. Det handlar om ett gruppklimat där det finns en tolerans för misslyckanden och där konflikter hanteras effektivt. (Tänk på att konflikter ofta är nödvändiga för att föra saker framåt och för att t.ex. se fler perspektiv och undvika grupptänkande. Men det gäller inte personliga konflikter, de skadar och ska hanteras snabbt och effektivt.)

Ledningsgrupper har stor potential men de blir inte effektiva team alldeles av sig själva. Väl fungerande ledningsgrupper är resultatet av engagemang, målmedvetenhet och kunskap.

Lycka till!

Dela artikeln:

Vill du få fler råd eller prata om hur ditt och ert ledarskap kan utvecklas? Välkommen att kontakta oss!

Patrik Peter
Managing Director Board & Leadership Servicespatrik.peter@michaelberglund.se

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev är till för dig som är intresserad av ledarskap, styrelsearbete och karriärutveckling. Här berättar vi också om våra publika rekryteringsuppdrag, kommande utbildningar och bjuder in till intressanta seminarier och evenemang.