I en tid där nya risker uppstår innan gamla hunnit hanteras och där långsiktiga planer snabbt blir inaktuella, ökar kraven på styrelsens omdöme och förmåga att samarbeta.
Ändå prioriteras sällan tid för att stanna upp och utveckla styrelsens eget arbete. Det vill vi ändra på.
IIC Partners, vårt globala nätverk, lyfter i en artikel fram styrelseutvärdering som ett strategiskt verktyg. Inte som en formalitet, utan som ett sätt att stärka styrelsen inför framtiden. Tankarna beskrivs i “Beyond Compliance: The Strategic Value of Board Assessment in Financial Services”.
En styrelseutvärdering ger en tydlig och strukturerad bild av hur styrelsen fungerar, både som helhet och på individnivå. Den hjälper till att besvara frågor som:
Genom intervjuer, enkäter och dokumentanalys får du en tydlig bild av styrkor, utvecklingsområden och nästa steg. Insikterna är ofta startpunkten för större förbättringar: effektivare möten, skarpare strategiska prioriteringar eller kompletterande kompetens.
Experterna Girard och Phan van Phi betonar vikten av trovärdighet i processen. En utvärdering fungerar bäst när den genomförs av personer haft ledande positioner. ”När en ledamot känner att den som intervjuar har varit i samma sits, då vågar man prata mer öppet och engagerat,” säger Phan van Phi.
Svensk kod för bolagsstyrning kräver att styrelsen utvärderar sitt arbete. Samtidigt blir det allt tydligare hur värdefullt det är. Allt fler styrelser genomför årliga utvärderingar, inte bara för att det är ett krav utan framför allt för att de ser värdet i det.
På Michaël Berglund har vi stöttat styrelser i över 30 år. Vi vet vad som krävs för att styra med kvalitet – och hur en genomtänkt utvärdering kan göra skillnad.
Vill du veta mer? Vi berättar gärna hur ni kan stärka ert styrelsearbete!