Vad händer i hjärnan när tempot ökar? 

publicerad 8 maj 2025

Du sitter i ett videomöte, svarar på chatt-meddelanden, skissar på en pitch och försöker samtidigt fatta ett avgörande beslut. Allt detta sker inom loppet av några minuter. Det här är vardag för många ledare i dag. Men vad gör den här takten egentligen med vår hjärna? Och hur påverkar det hur vi leder? 

Att förstå de neuropsykologiska mekanismerna bakom beslutsfattande, beteende och stressrespons kan ge nya insikter i hur ledarskap kan formas för att bli mer hållbart – både för individen och för organisationen. 

När hjärnan går på högvarv 

Vid högt tempo och när hjärnan aldrig får vila, aktiveras hjärnans stressystem. Det handlar om överlevnad – att snabbt hitta lösningar, minimera risk och agera effektivt. Men i den processen går något annat förlorat: vår tillgång till det strategiska tänkandet

Prefrontala cortex, som styr reflektion, analys och långsiktiga beslut, prioriteras ner till förmån för det snabba och reaktiva. Det gör att vi tenderar att fatta beslut baserat på vana, impulser eller kortsiktig effekt – vilket inte alltid är det bästa för organisationen. 

För chefer, ledningsgrupper och styrelser innebär en överväldigad hjärna att själva arbetsmiljön – både den externa och interna – påverkar kvaliteten i beslutsfattandet. Den som förstår detta kan också arbeta mer medvetet för att ta tillbaka kontrollen. Det handlar inte om att sakta ner organisationen, men om att skapa förutsättningar för klarhet, fokus och reflektion. 

Fyra sätt att stärka ditt ledarskap – med hjärnan i fokus 

1. Skapa mentalt utrymme för beslutsfattande 
Blockera tid för reflektion, inte bara operativt arbete. Låt beslut och förberedelser få sin egen tid, utan att konkurrera med notiser från annat håll. 

2. Se över tempot i kulturen 
Hur ser förväntningarna ut på en ständig tillgänglighet och snabba svar? Ett högt tempo kan påverka kvaliteten i både relationer och beslut. 

3. Utveckla självmedvetenhet 
Träna på att känna igen när du är mentalt överbelastad. En ordentlig paus, andning eller bara ett miljöbyte kan hjälpa hjärnan att skifta från stressläge till lugn och fokus. 

4. Bygg team med psykologisk trygghet 
När människor känner sig trygga vågar de ifrågasätta, bidra och tänka nytt – vilket avlastar ledaren och förbättrar beslutsunderlaget. 

Vi på Michaël Berglund möter dagligen ledare som står pressade i att fatta snabba beslut, leda i förändring och samtidigt bygga starka, hållbara team. Genom att ta in kunskap från psykologin kan vi bidra till att bygga bättre ledarskap – både i våra rekryteringar, i rådgivning och i styrelsearbeten. 

Vill du veta mer om hur vi arbetar med att identifiera och stärka ledare i förändring? Välkommen att kontakta oss på Michaël Berglund. 

Källor 

Harvard Business Review – “The Busier You Are, the More You Need Quiet Time” 
https://hbr.org/2017/03/the-busier-you-are-the-more-you-need-quiet-time 

American Psychological Association – “Cognitive Effects of Stress” 
https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2014/cognitive-impact 

Yale Insights – “How Our Brains Respond to Crisis” 
https://insights.som.yale.edu/insights/how-our-brains-respond-crisis 

Share article:

Sign up for our newsletter

Get the latest news on leadership, board engagement and career development. You’ll find out about our publicly advertised jobs and upcoming leadership courses, and get invitations to seminars and events you won’t want to miss.