10. Eva Gedin – Med Pippi Långstrump som förebild

publicerad 18 apr. 2024

I veckans avsnitt av Ledarskapsresan gästas Ewa Kuszelewski av Eva Gedin, förläggare och före detta vd på Norstedts Förlagsgrupp.

Eva berättar om sin ledarskapsresa i en och samma organisation. Om ändrad dynamik, ensamhet och mod. Om vikten av att hitta sina bollplank och vara redo att släppa taget när det blir dags.

Om det kluvna förhållandet hon som ung hade till Pippi Långstrump. Och varför hon idag ändå ser modiga Pippi som en förebild i sitt ledarskap.

Eva berättar om den ständiga balansgången i chefskapet; om hur man ska vara tillgänglig, men inte kontrollerande. Om hur man ska våga peka med handen, men samtidigt signalera att det är högt i tak. Och om varför det absolut läskigaste i en organisation är när medarbetarna är för lydiga, och gör precis vad man säger.

Om varför man inte bara får tillgodose den yngre generationens behov, utan ska komma ihåg att alla åldras. Och om hur fågelskådar-intresset växer sig allt större ju äldre vi blir, vare sig vi vill erkänna det eller ej. 

Eva Gedin har varit verksam i förlagsbranschen sedan 1985 och innehaft flera olika ledande roller, senast som vd på Norstedts Förlagsgrupp. Förlagsgruppen innefattar Norstedts, Rabén & Sjögren, Tiden, Brombergs Förlag, B. Wahlströms, och Printz Publishing. Förlagen ger ut skönlitteratur, facklitteratur samt barn och ungdomsböcker med både kvalitet och bredd. Norstedts Förlagsgrupp är en del av Storytel Books AB, som samlar de förlagshus i Norden som ägs av Storytel, en av världens största streamingtjänster för ljudböcker och e-böcker med fler än 700 000 titlar i tjänsten. Storytel Group finns på över 25 marknader.

Dela artikeln:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev är till för dig som är intresserad av ledarskap, styrelsearbete och karriärutveckling. Här berättar vi också om våra publika rekryteringsuppdrag, kommande utbildningar och bjuder in till intressanta seminarier och evenemang.