11 tips till dig som vill kliva vidare i chefskarriären

publicerad 10 jan. 2019

Gör ditt nuvarande jobb så bra som möjligt, öka din självinsikt och ta hand om ditt nätverk. Det är tre av råden till dig som vill utvecklas i din chefskarriär och kliva in i din nya drömroll.

I min roll som Executive Search-konsult ombeds jag ofta att ge karriärråd till chefer. Jag rekommenderar:

 • Fokusera på att göra ditt aktuella jobb så bra som möjligt. Framgång i den rådande befattningen skapar möjligheter att avancera.
 • Odla din nyfikenhet. Utveckla din förmåga att lära dig saker och att ifrågasätta status quo.
 • Bejaka utmaningar. Våga testa sådant som ligger utanför ditt expertområde.
 • Öka din självinsikt. Vilka är dina styrkor? Vilka beteenden brukar sätta krokben för dig? Vilka är dina främsta drivkrafter (t.ex. pengar, inflytande, erkänsla, jobba tillsammans andra, göra gott för andra etc.)? Hur mottaglig är du för feedback? Och inte minst, hur uppfattas du av din omgivning? Var medveten om ditt rykte som ledare och beslutsfattare.
 • Ta hand om ditt nätverk. Glöm inte betydelsen av personliga relationer (som bör bygga på genuint intresse och substans).
 • Fundera på vad som är viktigt för dig i arbetet och vad du söker i ett nästa steg. Fokusera på ett eller två spår och utforska dem. Sök inte för brett, utan jobba systematiskt.
 • Kartlägg några bolag eller organisationer som stämmer in på vad du letar efter. Ta direktkontakt med dem, förklara varför du lockas av dem och vad du kan bidra med. Jag vet flera som på detta sätt har fått höga chefsroller.
 • Gå igenom ditt befintliga nätverk, identifiera någon eller några som du tror skulle kunna hjälpa dig att komma vidare. Även om det förstås ofta är mycket känsligt att berätta att du är beredd att byta jobb, ta hjälp av personer som du litar på.
 • Att byta jobb är krävande, särskilt om det handlar om ett branschbyte. Prata med dina närstående. Är det rätt läge för dig att gå in i en ny chefsroll? Finns det förutsättningar privat att investera den energi som brukar krävas för högre chefsroller?
 • Följ Executive Search-företag som Michaël Berglund och andra på Linkedin. Ta kontakt med rekryteringsbolag och konsulter som ser ut att jobba med roller och branscher som intresserar dig. Vi på Michaël Berglund träffar varje vecka tiotals chefer för förutsättningslösa möten.
 • Ha tålamod. Det kan ta lång tid innan du hittar rätt – rätt befattning i rätt kultur till rätt villkor. Ibland tar det uppemot ett år.

Till sist en detalj men en viktig detalj. Skaffa och använd en privat mejladress för ditt jobbsökande! Förutom risken att mejlen kommer i fel händer är det etiskt en smula tveksamt att diskutera nya jobb från den nuvarande arbetsgivarens epostserver, tycker jag.

Lycka till!

Signerat Patrik Peter, Senior Principal

Dela artikeln:

Patrik Peter
Managing Director Board & Leadership Services · Partnerpatrik.peter@michaelberglund.se

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev är till för dig som är intresserad av ledarskap, styrelsearbete och karriärutveckling. Här berättar vi också om våra publika rekryteringsuppdrag, kommande utbildningar och bjuder in till intressanta seminarier och evenemang.