12. Sofia Wadensjö Karén – Med företagskulturen som drivkraft

publicerad 23 maj 2024

I veckans avsnitt av Ledarskapsresan gästas Ewa Kuszelewski av Sofia Wadensjö Karén, Programdirektör på Sveriges Radio.

Sofia berättar om hur hon alltid velat bli chef, och varför chefsskapet lockat henne. Hon delar med sig av det bakomliggande resonemang hon förde när hon bestämde sig för att ta rollen som Programdirektör och släppa det yttersta ansvaret hon haft i sina tidigare befattningar.

Om varför det i ledarskapsrollen är viktigt att verkligen lyssna och ta till sig den feedback man får, utan att komma med bortförklaringar eller förtydliganden. Om komplexiteten med att finna och skapa en psykologisk trygghet, och varför man behöver komma ihåg att hitta nya arbetssätt med samtliga individer man arbetar med. Om vikten av att stanna upp, reflektera över hur långt man kommit och fira sina framgångar.

Om den styrka som ligger i att våga visa sig mänsklig och erkänna att man inte kan allt, och om svårigheten att gå från en operativ till strategisk roll.

Om varför förändringsprocesser bör fokusera på hur man kan anpassa verksamheten till de nya förutsättningarna, istället för att skära kostnader. Varför omorganiseringar inte bör vara den första åtgärden i en förändringsresa och om vikten av att hålla i och hålla ut.

Varför förändring alltid måste komma inifrån, och varför företagskulturen är det viktigaste vi har. 

Och om desinformationsproblematiken och framtiden med AI.

Sofia Wadensjö Karén har en bred och gedigen publicistisk bakgrund med erfarenhet från såväl dags- och kvällspress som tidskrifter och på senare år även radio och tv. Hon har genom åren innehaft flera ledande publicistiska roller, bland annat som featurechef på Aftonbladet, chefredaktör för Tidningen Vi och vd för Vi Media samt närmast som vd på Utbildningsradion, UR. Sofia Wadensjö Karén har även innehaft ett antal förtroendeuppdrag i mediebranschen. Åren 2016–2018 var hon till exempel styrelseordförande för Utgivarna, under många år satt hon i juryn för Stora Journalistpriset och sedan ett par år tillbaka är hon ordförande för Medieetikens förvaltningsorgan (Mefo). 2017 erhöll hon Sveriges Tidskrifters Stora Pris bland annat med motiveringen att hon “inspirerar genom att med hög trovärdighet kämpa för den fria oberoende journalistiken”.

Dela artikeln:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev är till för dig som är intresserad av ledarskap, styrelsearbete och karriärutveckling. Här berättar vi också om våra publika rekryteringsuppdrag, kommande utbildningar och bjuder in till intressanta seminarier och evenemang.