9. Birgir Jakobsson – “Det var mitt Eureka-moment!”

publicerad 14 mars 2024

I veckans avsnitt gästas Ewa Kuszelewski av Birgir Jakobsson, ordförande i Sjukvårdens Ledarskapsakademi, legendarisk ledare inom svensk sjukvård och före detta basketproffs.

Birgir betonar vikten av den värdefulla feedbacken han fick i början av sin karriär, vilken blev nyckeln till hans förmåga att kommunicera effektivt och vara närvarande som ledare. Trots sin introverta natur beskriver Birgir hur han lyckats bli känd för att vara synlig och närvarande i sitt ledarskap, även om det initialt var utmanande.

Birgir berättar om balansgången mellan att kunna vara självreflekterande, utan att älta. Och att lära sig av det som gick mindre bra, utan att fastna och gräva ner sig i detaljerna. Om varför det är viktigt att själv trilla dit, för att lära sig av sina misstag och förstå hur man hade kunnat göra det bättre. Och om hur man ”lär sig övervinna sina motståndare utan att använda våld”.

Om varför han brinner för att utveckla och stödja sitt team och värdesätter en trygg arbetsmiljö där varje individ känner sig hörd och uppskattad. Och om varför han gjorde torsdagsförmiddagar till en helig tid i kalendern.

Birgir har under sin karriär arbetat som verksamhetschef och divisionschef på Huddinge Sjukhus Barnklinik, varit Sjukhusdirektör på Capio S:t Görans Sjukhus och Sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset. Birgir har även varit rådgivare åt Hälso-och sjukhusministern på Island. Birgir tog sin läkarexamen från Islands universitet 1975. Han är specialist i pediatrik och disputerade vid Karolinska Institutet och sedan 1998 är Birgir docent vid Karolinska Institutet.

Dela artikeln:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev är till för dig som är intresserad av ledarskap, styrelsearbete och karriärutveckling. Här berättar vi också om våra publika rekryteringsuppdrag, kommande utbildningar och bjuder in till intressanta seminarier och evenemang.