En Påskhälsning

publicerad 9 apr. 2020

Vilka vill vi vara som ledare?

Tänk på alla amerikanska katastroffilmer som man har sett genom åren. Osannolika scenarier som man tänker aldrig kan hända. I filmernas värld är det alltid några ledare som kliver fram och blir hjältar, samtidigt som andra krymper ihop till egoistiska galningar.

Och plötsligt lever vi mitt i en amerikansk film där de mest osannolika scenarierna blir verklighet. En verklighet där verksamheter stannar och människor sitter inlåsta för att inte smitta varandra. Vi ser sjukdom, ekonomiska ras och rädsla. Och den, just den där rädslan är det farligaste av allt. För i rädslans fotspår så sluter vi oss, vi slutar tänka och vi blir större egoister än vad vi normalt är.

I Sverige har vi ombetts att ta vårt individuella ansvar i denna tid. Var och en av oss ombeds att tänka på vår omgivning och våra medmänniskor. Vi behöver alla hitta en liten hjälte inom oss som orkar göra uppoffringar för att hjälpa andra.

De flesta företag och ledare lever med en extrem situation just nu som ingen varit igenom tidigare. Det finns många just nu som siar om framtiden men det är bara en enda sak som ledare kan vara säkra på just nu – att mycket är osäkert.

Men i tider av osäkerhet finns stora möjligheter att lyfta fram det bästa av oss. De ger oss möjlighet att hitta kreativa lösningar på problem, vara flexibla, att lyfta varandra och arbeta på nya sätt. Kanske kan vi också använda denna tid för att göra något för någon annan som har det svårare än vi. Jag tänker på filmen ”Pay it forward” och tipsar alla om att se den i påsk.

Vi tycker oss redan se många fina exempel på verklig solidaritet, kreativitet och medmänsklighet. Bevis på att många går runt och bär på en liten hjälte som nu ges tillfälle att komma fram. I denna tid av osäkerhet är det en sak som ledare ska tänka på. Det är inte i vår komfortzon magi skapas utan när vi är utanför den.

Läs hela nyhetsbrevet här! 

Ta hand om dig och de dina! Glad påsk!

Michaëla Berglund
Vd, Michaël Berglund AB

Dela artikeln:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev är till för dig som är intresserad av ledarskap, styrelsearbete och karriärutveckling. Här berättar vi också om våra publika rekryteringsuppdrag, kommande utbildningar och bjuder in till intressanta seminarier och evenemang.