Jan Ellenberg utsedd till ny direktör för SciLifeLab

publicerad 12 juni 2024

SciLifeLabs styrelse har utsett professor Jan Ellenberg till ny direktör. Vid sidan av denna roll kommer Ellenberg även att utses till professor vid Karolinska Institutet och affilierad professor vid Stockholms universitet och Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Han efterträder professor Olli Kallioniemi, som har varit SciLifeLabs föreståndare sedan 2015.

Jan Ellenberg kommer närmast från European Molecular Biology Laboratory (EMBL) i Heidelberg, där han är chef för enheten för cellbiologi och biofysik samt chef för EMBL Imaging Centre. Han är känd för sin banbrytande forskning inom cellbiologi, särskilt inom områdena avancerad bildbehandling och studier av celldelning. Ellenberg har författat ett stort antal inflytelserika publikationer och har tilldelats flera prestigefyllda utmärkelser för sina bidrag inom området. Han har också omfattande erfarenhet av att leda uppbyggnaden av paneuropeisk forskningsinfrastruktur och har samordnat inrättandet av Euro-BioImaging ERIC och EMBL Imaging Centre.

Professor Ellenberg har tidigare varit ordförande för SciLifeLab International Advisory Board. Han är invald ledamot av den tyska vetenskapsakademin – Leopoldina, Academia Europeae och EMBO.

Som professor vid KI, SU och KTH kommer Jan Ellenberg att bygga upp en ny forskargrupp som fokuserar på celldelning och kärnorganisation.

Ett varmt tack för ett mycket fint och givande samarbete till Ylva Engström, ordförande för SciLifeLabs styrelse.

Ta del av hela pressmeddelandet.


Om SciLifeLab

SciLifeLab är en institution för främjande av molekylär biovetenskap i Sverige, finansierad som en nationell forskningsinfrastruktur av den svenska regeringen.
SciLifeLab startade 2010 som ett samarbete mellan fyra universitet: Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms universitet och Uppsala universitet. Idag stödjer de forskningsaktiviteter vid alla större svenska universitet.

Dela artikeln:

Kontakt

Ewa Kuszelewski
Senior Partner · Board Memberewa.kuszelewski@michaelberglund.se

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev är till för dig som är intresserad av ledarskap, styrelsearbete och karriärutveckling. Här berättar vi också om våra publika rekryteringsuppdrag, kommande utbildningar och bjuder in till intressanta seminarier och evenemang.