Att prioritera glädje i en uppkopplad värld

publicerad 11 juli 2023

Att känna sig levande på riktigt är ofta lättare sagt än gjort. I dagens uppkopplade värld lever vi i en ständig ström av information och distraktioner. Vi scrollar på våra telefoner dagarna i ända och tar hela tiden del av nya intryck. Trots att vi håller oss själva upptagna, känner vi oss inte alltid levande. Vi blir avtrubbade av den konstanta aktiviteten och vi vet inte riktigt alltid vad vi ska göra för att bryta detta digitala scroll-mönster.

För att lyckas med detta behöver vi ha kul, och vi behöver ha kul på riktigt. Idag är vi många som använder kul som ett förstärkningsord, för att beskriva saker. Men om du tänker efter riktigt noga på dina absolut roligaste minnen, på stunder där du verkligen har haft kul, så inser du säkert snart vad dessa stunder har gemensamt. Det var inte en specifik händelse, det var inte en specifik aktivitet – det var en känsla. Och det var känslan du fick i just den stunden som gav dig det där oförglömliga minnet och som fick dig att känna dig levande.

Definitionen av att ha kul

I sitt inspirerande TED-talk ger vetenskapsjournalisten Catherine Price sin definition av vad det faktiskt innebär att ha kul. Att ha kul är inte bara något man gör eller har, det är en känsla. Det handlar alltså inte nödvändigtvis om att delta i en typiskt rolig aktivitet, utan snarare om att göra något som framkallar en känsla av glädje och som får dig att känna dig upplyft. Ibland kan det vara något oväntat, något som vi inte alls trodde skulle vara roligt, men som överraskande nog får oss att känna oss levande. Och när vi väl har kul på riktigt, då sprider sig den glädjen till andra människor runtomkring oss.

De tre ingredienserna

Price delar med sig av tre framgångsfaktorer vilka, allt som oftast, är nödvändiga ingredienser för att skapa en känsla av att ha kul:

  • Lekfullhet. Du har en lättsam inställning och bara gör saker för att det är roligt, helt kravlöst och utan perfektionism och självkritik. När du, trots att du må vara vuxen till din biologiska ålder, bara är – och vågar vara – lekfull, busig och tramsig utan att bry dig.
  • Samhörighet. Du upplever saker tillsammans med andra personer, inte online – utan i verkliga livet. Även om det såklart är möjligt att ha kul på egen hand, så är våra roligaste och starkaste minnen ofta de där vi delade upplevelsen med någon annan.
  • Flow. Du blir så engagerad och fokuserad på det du gör så att du glömmer bort tid och rum. Du hamnar i ett tillstånd där du är fullständigt närvarande och fokuserad på det du gör.

Om du lyckas kombinera samtliga ingredienser upplever du inte bara att du har kul, utan också en energi som gör dig närvarande och förenar dig med andra. Att ha kul gör oss hälsosammare och mer socialt anslutna, vilket har en läkande kraft för vårt välbefinnande. Det påverkar oss positivt på flera plan och gör oss lyckliga.

Så får du mer kul i ditt liv

  1. Minska distraktioner och störningar från din telefon. Genom att minska vår tid på telefonen kan vi frigöra utrymme för mer meningsfulla och glädjefyllda aktiviteter.
  2. Öka samhörigheten och interaktionen med människor i verkliga livet. Att umgås och skapa minnen med andra människor är en viktig del av att ha kul. Det behöver inte vara något märkvärdigt, utan kan ibland räcka med de enklaste av sociala utbyten.
  3. Tillåt dig själv vara lekfull och ta inte dig själv på för stort allvar. Det är okej att bryta de oskrivna regler som förknippas med att vara en ansvarsfull vuxen. Släpp på det behovet av perfektion, tillåt dig själv att leva i nuet med en lekfull attityd och skratta mer.
  4. Prioritera att ha kul! Många gånger placerar vi inte att ha kul särskilt högt upp på vår prioriteringslista. Så boka in tid för aktiviteter som får dig att må bra och som ger dig glädje. Tillåt dig själv att ha kul utan att känna skuld eller att det är “onödigt”.

Prioritera ditt välmående – och att ha kul

Genom att ha mer kul i ditt liv blir du inte bara en gladare person, det påverkar också andra aspekter av ditt liv till det bättre. Du blir mer närvarande, mer socialt ansluten och upplever en större känsla av mening och välbefinnande.

Våra liv är vad vi ägnar uppmärksamhet åt, och vi har själva ansvar för och tar beslut om hur vi vill fördela vår uppmärksamhet. När vi kopplar bort digitala distraktionsmoment likt mobiltelefoner, datorer och tv-apparater frigör vi oväntat mycket fritid. Men om du inte vet vad du ska göra med denna tid, finns risken att du hamnar tillbaka i gamla scroll-mönster igen.

Bestäm dig för vad du verkligen vill lägga din uppmärksamhet på genom att prioritera det som får dig att bli lycklig och som får dig att känna dig levande. Ju oftare du har kul och känner dig levande, desto mer meningsfull kommer ditt liv att vara.

Vill du har mer tips på hur du kan lära dig att prioritera att ha kul och koppla bort din telefon? Då rekommenderar vi att du tar del av alla tips i Pierces båda bästsäljare “The Power of Fun: How to Feel Alive Again” och “How to Break Up with Your Phone”.


Källa: Why Having Fun is the Secret to a Healthier Life, Catherine Pierce, TED Talks.

Dela artikeln:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev är till för dig som är intresserad av ledarskap, styrelsearbete och karriärutveckling. Här berättar vi också om våra publika rekryteringsuppdrag, kommande utbildningar och bjuder in till intressanta seminarier och evenemang.