Hur kan vd och ägare navigera i scenerierna för framtidens arbetsliv, och ta kontoret från kostnad till intäkt?

publicerad 13 feb. 2024

Den 31 januari träffades styrelseordföranden och vd:ar på första tillfället av Leadership Equity, ett nytt initiativ av Michaël Berglund Interim Effect och Dmatch som syftar till att ge insikter och perspektiv på ämnen som påverkar verksamheter och organisationer i samtid och framtid.

Temat för första tillfället ämnade besvara frågor som ”Hur ser framtidens arbetsliv och arbetsplats ut?”, ”Vilka affärsmöjligheter öppnas upp när vi släpper skrivborden?” och ”Hur ska ledningen orka navigera i allt detta?”.

Pandemi, hybridarbete, hållbarhetspress och kostnadsjakt har på kort tid skapat ett nytt nuläge för arbetslivet. I spåren utmanas även syftet med arbetsplatsen och kostnaden för de allt tommare kontoren. Vilka scenarier finns framåt och vad får vi för pengarna? 

För denna interaktiva föreläsning bad vi stadsutvecklaren Karolin Forsling och talangstrategen Tommie Cau, båda grundare av insiktshubben Future Work Labs, vända ut och in på idén om platsen som en gång skapades för att samla papper. De utmanade oss med lärdomar och insikter om hur nya sätt att jobba och driva bolag ändrar syftet med arbetsplatsen och hur morgondagens kontor kan rädda både planeten, plånboken och medarbetarnas välmående.

”Temat var spännande och viktigt och framfört på ett professionell, trevligt och lagom provocerande sätt som ledde till bra diskussioner. Tack för att jag blev inbjuden!”

Bertil Fredriksson, Styrelseproffs

Karolin och Tommie presenterade även insikter från en stor analys som de genomförde under och efter pandemin samt fem konkreta scenarier för vart arbetslivet och kontoren är på väg:

  • Hybrid – delningsekonomi för kontor, samma yta olika dagar i veckan.
  • On demand – företag jobbar 100% remote och geografiskt utspridda.
  • Satellite – mindre kontor nära medarbetarnas hem.
  • Community – optimerat för mer rörliga arbetsliv för högintensivt projektarbete med 24/7 liv.
  • Scale up – mindre fast kontor med egen identitet och större skalbar del.

Vi fick även höra varför vi måste släppa skrivbordet och hur företagsledare kan få ut mer värde av de kvadratmeter man betalar för. 

Stort tack till alla deltagare för att ni kom och bidrog till dialogen och tack till Karolin och Tommie som berikade vår morgon!

Vill du få ytterligare insikter om ämnen som påverkar verksamheter och organisationer i samtid och framtid? Varmt välkommen att kontakta Celia eller Björn.

Dela artikeln:

Kontakt

Björn Ulfberg
Managing Director Interim Effect · Partnerbjorn.ulfberg@michaelberglund.se

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev är till för dig som är intresserad av ledarskap, styrelsearbete och karriärutveckling. Här berättar vi också om våra publika rekryteringsuppdrag, kommande utbildningar och bjuder in till intressanta seminarier och evenemang.