11. Lisa Irenius – Journalistiken fick mitt hjärta att klappa

publicerad 2 maj 2024

I veckans avsnitt av Ledarskapsresan gästas Ewa Kuszelewski av Lisa Irenius, chefredaktör, vd och ansvarig utgivare på Svenska Dagbladet.

Lisa berättar om hur hennes karriärväg inte alltid varit uppenbar. Om hur hon drömt om att bli allt från fotograf till pilot, och om hur det som tillslut fick hennes hjärta att klappa lite extra hårt var kulturen och journalistiken.

Lisa delar med sig av hur hon aldrig själv riktat in sig på chefsrollen, och hur obekväm hon till en början kände sig i den. Hon berättar om utmaningarna med att leda människor som ställer kritiska frågor och inte accepterar “corporate bullshit”. Och om varför hon är så tacksam för att få leda dem som utmanar status quo och tvingar henne att tänka en extra vända, och se saker från ett annat perspektiv.

Om den ständiga strömmen av extern feedback mediabranschen mötes av, och hur lätt det är att glömma bort den interna feedbacken. Om varför man behöver ha ett tydligt syfte med sin feedback-kultur och varför tyngdpunkten bör ligga på det eviga lärandet.

Vidare delar Lisa med sig av sina tankar kring hur framfarten av AI utmanar och omformar branschen, och ställer nya krav på det journalistiska uppdraget. Om varför osäkerhet kan komma att bli en norm i framtiden, och om varför det är nyttigt att vara uttråkad.

Lisa började på SvD 2015 och har sedan dess innehaft rollen som kulturchef på tidningen. Hon har tidigare arbetat som frilansjournalist, redaktör på tidskriften Axess, redaktör för Idé och kritik på DN Kultur och kulturchef på Upsala Nya Tidning. Lisa har även mottagit stora journalistpriset 2013, årets mediaamazon 2014 samt blivit nominerad till stora journalistpriset 2023.

Share article:

Sign up for our newsletter

Get the latest news on leadership, board engagement and career development. You’ll find out about our publicly advertised jobs and upcoming leadership courses, and get invitations to seminars and events you won’t want to miss.