Psykologisk trygghet ett ämne som nu är viktigare än någonsin. Det som upprepat lyfts i både artiklar och rapporter är att de organisationer och företag som har en kultur vilken främjar psykologisk trygghet i större utsträckning har medarbetare som är mer engagerade, innovativa och produktiva. Medarbetare som känner en psykologisk trygghet vågar i större utsträckning dela med sig av sina tankar och idéer, även de idéer som är annorlunda och oväntade. Till och med idéer som har stor risk att misslyckas.
En kultur som främjar psykologisk trygghet är en viktig förutsättning för framgång, men det räcker inte hela vägen. För att medarbetarna i organisationen verkligen ska bli lyckosamma inom sitt område krävs ytterligare en pusselbit; självledarskap. Medarbetarna behöver nämligen besitta förmågan att styra sina egna beteenden och sin utveckling.
Alla som är en del av organisationen, teamet eller gruppen är alltså med och påverkar hur spelreglerna ser ut. Du som ledare eller chef ansvarar för att fostra en kultur som bygger på tillit, som är förlåtande och uppmuntrande, samtidigt som du ska kunna ställa krav.
Dina medarbetare å andra sidan ansvarar för sina egna beteenden, sin egen utveckling och att uppfylla de förväntningar som finns på dem i sin profession. Detta samtidigt som de är en bidragande faktor till formandet av arbetskulturen.
Det finns alltså ett starkt samband mellan psykologisk trygghet och självledarskap – för när medarbetare känner sig trygga i att ta risker och vara sig själva är de mer benägna att ta initiativ och ansvar för sin egen utveckling. Något som leder till ökat engagemang, innovation och produktivitet.
Genom att vara en förebild och skapa en kultur av tillit och respekt kan du som ledare bidra till att skapa en arbetsmiljö där alla känner sig trygga att vara sig själva. Trygga medarbetare är mer benägna att prova nya saker och utveckla nya färdigheter, är mer mottagliga för feedback och att lära av sina misstag. Sist men inte minst – trygga medarbetare vågar i större utsträckning öppna upp sig och bygga relationer med sina kollegor.
Om du är intresserad av att veta mer om hur du kan bli bättre på att engagera dina medarbetare och varför det är så viktigt att själv vara en förebild rekommenderar vi dig att ta del av två av våra tidigare artiklar på ämnet.
Även om det kan ses som en hygienfaktor att arbeta aktivt för ATT främja psykologisk trygghet och en tillitsbaserad kultur, så är det inte alltid självklart HUR man ska gå till väga för att lyckas.
På Michaël Berglund arbetar vi dagligen med att stötta organisationer och ledare att vidareutvecklas. Både på ett individuellt plan, och i sina organisationer. Är du i behov av en ny ledarskapsrådgivare, eller är du intresserad av att höra mer om hur vi kan hjälpa dig och din organisation i ert fortsatta arbete? Varmt välkommen att kontakta Carina Thorén, Managing Director på Michaël Berglund Executive Search.